Graad R sonder werkskaarte

fyn spiere 3

Fyn motoriese vaardighede is daardie spiere wat maak dat ons mooi kan skryf, knope kan vasmaak en ‘n wasgoedpennetjie kan oop druk.  Dis dan duidelik dat ons hierdie spiere daagliks gebruik en inspan en dat dit nie nét ‘n akademiese foefie is nie.  Hierdie spiere is inderdaad baie belangrik.

Die wonderlike ding van fyn spiere is dat ons groot spiere (ons arms, skouers en selfs rug) saamwerk sodat hierdie fyn spiere perfek kan werk.  Kom ons gaan loer na so paar scenarios waar hierdie spiere aandag kort.

Hier volg so ‘n paar algemene vrae wat ek gereeld hoor :

  1. Jannie skryf verskriklik lelik, maak nie saak hoe baie ek hom laat skryf nie, dit word nie beter nie, hoe maak ek?
  2. Sannie hou nou maar net nie van teken of verf nie.
  3. Pieter hou sy potlood steeds soos ‘n krap vas, ek het nou al etlike “gadgets” probeer, niks werk nie.
  4. Sarie sit soos ‘n skewe paal voor haar papier as sy teken, dit moet baie sleg vir haar rug wees om nie eens van haar oë te praat nie!

download (3)Natuurlik kan elkeen van hierdie probleme ‘n verskeidenheid van oorsake hê, wat weer ‘n hele wêreld van moontlike hulp ontsluit, maar daar is een baie maklike plek om te begin.  Groot motoriese vaardighede.  Vir elke klein spier aktiwiteit om vloeiend te gebeur, moet die regte groot spiere geoefen en vaardig wees.

 

  1. Kom ons gesels eers oor Jannie.  Jannie skryf lelik,dit gaan nie help om aan te hou dít oefen waarmee hy duidelik nie vaardig is nie.  Gee ‘n tree terug en begin by die begin.  Doen monkey bars, klim en klouter, rol, spring tou ens.  Wanneer die groot spiere verseker sterk en geoefen is kan daar na ander oorsake gekyk word.
  2. Sannie. Dis heel moontlik dat Sannie moeg word as sy verf of teken omdat haar spiere eenvoudig nie sterk genoeg is vir volgehoue deelname nie.  Begin deur die groot spiere te oefen, maar doen ook fyn spier oefeninge (nie skryf nie). Baie keer is kinders skrikkerig vir teken of verf as hulle sommer vooraf weet hulle gaan daarmee sukkel.  Begin deur die groot spiere sterk te maak.
  3. Pieter se potloodgreep kan nét verbeter as sy groot spiere sterk genoeg is.  Doen natuurlik saam met dit hope fyn spier oefeninge oop.  Aktiwiteite waar kinders met wasgoedpennetjies moet knyp is baie goed om die spiere te oefen.
  4. ‘n Swak postuur kan veral later in die kind se lewe dit vir hom / haar moeilik maak met seer spiere en skryfspoed wat té stadig is.  Oefen die “core” spiere om hiermee te help.  Sit dalk op ‘n balanseer bal wanneer julle lees en moenie soos ‘n serp jouself oor die stoel drapeer nie.  Enige ander speletjies wat die maagspiere oefen sowel as die rug gaan hiermee help.

Ek hoop dat julle elke kind se situasie met deernis sal benader en die kind se agtergrond Vingertjies wat wikkelen individuele behoeftes in ag sal neem wanneer julle planne beraam.  Níe een plan gaan vir almal werk nie.  Onthou ook dat daar beslis tye is wanneer intervensie deur ‘n kundige of terapeut nodig is, hierdie artikel se doel is nie om daardie intervensie te omseil nie, maar om eerder te help om vinniger by ‘n oplossing uit te kom.

Mag elke ouer opnuut besef hoe belangrik die groot spiere is.  Ons liggaam werk inderdaad soos ‘n fantastiese masjien waar al die dele behoorlik moet werk.

#graadRsonderwerkskaarte

One thought on “Graad R sonder werkskaarte

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: